Detox, whole grain sau despre marketing etic ...
Intr-o buna zi, una din fiicele mele a vazut la televizor o reclama cu un produs pentru copii, pe care daca il consumai, iti crestea nivelul de inteligenta. Produsul este de pe vremea mea, doar ca atunci se gasea pe sub mana la farmacii, acum este marketat peste tot.
Intrebarea ei a venit franc: “Pai toata lumea zice ca eu sunt desteapta”, dar tu (adica eu, mama ei), nu mi-ai dat niciodata asa ceva !
Excelent punctat: adica poate fi stabilita o legatura directa de asociere intre un produs si o performanta, o calitate! Sau doar ne ofera raspunsul la o nevoie a noastra sau a parintilor ?
Reclama face parte din viata noastra : de la pantofi, la suc, cafea si/sau produse miraculoase pentru sanatate. In cazul produselor pentru copii, reclamele etice sunt si mai periculoase, caci raspund de fapt unor nevoi ale parintilor, inducandu-le indirect si copiilor modelul comportamental al parintilor.
Aici cred ca exista o problema importanta de etica, caci daca ne bat putin pantofii nu e un lucru prea grav, dar daca facem greseli constante si repetate legate de sanatate avem o problema.
In ultimii zeci de ani, datele au venit in medicina "evidence based", adica pe dovezi stiintifice, studii clinice, multiple date de statistica. E foarte greu de contrazis statistica.
Si atunci, ca si contraoferta, produsele, care nu sunt evidence based, vin cu imagini si cuvinte frumoase, gen "detox", care sugereaza un bine ce nu poate fi neparat demonstrat.
Cititi eticheta, informati-va asupra produsului din mai multe surse si nu luati de bun totul !
29 septembrie 2015, Nicoleta Calomfirescu